maandag 7 maart 2011

196 - U las toch ook?

Hoe dat voor mij was, vroeg ze, want ze wist van mijn boekenfetisj.. En wat mijn allermooiste jeugdboek was. Het meest onvergetelijke. En het verhaal erachter. En ze stuurde een vogel om de vraag door te flui(s)t(er)en.


Ik heb mijn best gedaan, mijn hersenen laten kraken, diverse opties voor mijn geestesoog laten passeren, maar ik kan het niet. Het is een onmogelijke opgave voor mij om een boek te kiezen, om er een boven de anderen te plaatsen. Het zou een beetje voelen als kindermoord.
Ik was (en ben) een boekenwurm en ik las zoveel boeken, vond er zoveel oneindig mooi, dat ik u maar wat meer tips geef.


Alles van Roald Dahl heb ik verslonden en hetzelfde geldt voor Astrid Lindgren. Die laatste speelde ongetwijfeld ook een rol toen ik jaren later Zweeds besloot te studeren. En dan de Tillerman-reeks van Cynthia Voigt. Oh, en Gie Laenen*. Peter Pohl. Anne Provoost. Patricia MacLachlan. Bart Moeyaert. Teveel om op te noemen, dus ik geef jullie tien onvergetelijke, willekeurig geselecteerde boeken uit mijn hart in de categorie kind tot jongvolwassen.


Lieve, lange Sarah . Patricia MacLachlan
Tot het donker wordt . Gie Laenen
Annetje Lie in het holst van de nacht . Imme Dros
Ronja roversdochter . Astrid Lindgren
Tanglewreck . Jeanette Winterson
De koningin en ik . Sue Townsend
Onder de blote hemel . Cynthia Voigt
De Minpins . Roald Dahl
Moem . Tove Jansson
Pluk van de Petteflet . Annie MG Schmidt

En u wil ook nog tips voor volwassenen? Die staan hier. Voor advies op maat, neemt u maar even contact op. Naast mijn dagbaan ben ik ook boekenvoorspeller.

* Ik heb pas een jaar geleden ontdekt dat meneer Laenen zijn liefde voor jongeren onaanvaardbare vormen aannam.

9 opmerkingen:

 1. Roald Dahl is mijn favoriet... en ik vind ze allemaal even gaaf.

  Kon de hele 'de Vijf' serie ook erg waarderen. Spannend vond ik het!

  Ook ik zou voor geen meter kunnen kiezen tussen al het moois dat ik heb gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Roald Dahl staat ook hoog op mijn lijstje. Niet alleen de kinderboeken trouwens ook de volwassen boeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor langhors van Pluk van de Petteflet en de heen-en-weerwolf viel ik dan weer als een baksteen.
  Een mooi lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ow heerlijk al die kinderboeken!
  Ik ben er ook dol op...vind het altijd weer moeilijk kiezen; kinderboek (ik heb geen kinderen dus waarom, maar ze zijn zo leuk!) of volwassenboek...Vaak eindig ik met beide ;)
  Astrid lindgren en roald dahl zijn hier ook favoriet..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Boeken.... ja, maar wel echte boeken, met bladzijden enzo en geen e-book.
  Favoriete jeugdboek zonder twijfel 'Kruistocht in Spijkerbroek' van Thea Beckman. Of toch 'kinderen van Bolderburen' van Astrid Lindgren of misschien toch de serie van 'het Kleine Huis' van Laura Ingalls Wilder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik bekeek eens je leeslijst voor volwassenen. En het boek dat als eerste staat (de boekendief), daar ben ik net aan begonnen. Iemand had het me aangeraden op onze blog als reactie op http://oponseentje.blogspot.com/2011/02/huiselijke-gezelligheid.html

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou weer eens wat meer moeten lezen. Maar het blijft dan beperkt tot lezen onderweg en natuurlijk ben ik te weinig onderweg. ;-)

  Van Laenen wist ik dat wel, hij gaf les hier in de buurt en mijn moeder wist mij wel te zeggen wie hij was wanneer ik een boek van hem tegenkwam (in de bib of in de media), dus ik heb er nooit één gelezen van hem. Geen heuse censuur, maar er waren genoeg andere boeken.

  Oh, en ja, de smaak... na een nachtje slapen besef ik dat ik twijfelde tijdens het eten omdat ik geen fan ben van linzen. Ik moest dus nog wel even overtuigd worden dat ik het lekker zou vinden. Maar het hele recept... fenomenaal hoe enthousiast dat mij maakt! Ik heb echt goed gegeten gisteren.

  Terug naar de boeken: welke kinder/jeugdboeken staan in mijn kast? Pluk van de Petteflet, Don Kyoto, Boomhuttentijd (Do van Ranst), Niets is wat het lijkt (Aidan Chambers), Jij, jij & jij (Per Nilsson). En op zolder liggen schatten voor later.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jaaa de Tillermanserie! En Astrid Lindgren!!! Hmmm, genieten!

  BeantwoordenVerwijderen