dinsdag 26 november 2013

Bananenbrood - suikervrij


Herfst. Het seizoen om lekker binnen te blijven, beetje rommelen in huis en bakken. Vaak bakken, als troost bij de herfstdip en omdat het huis dan zo heerlijk ruikt.

Ik weet niet waarom het brood genoemd wordt. Het smaakt als cake, als een zoete zonde. Het goede nieuws is: het is geen zoete zonde. Er zit geen suiker in, en haast geen vet en je kan het zelfs zonder eieren maken als je veganistische aspiraties hebt.

Ik probeerde verschillende recepten (deze en deze) en bak vanaf nu mij eigen licht gewijzigde versie.

Nodig:
120 g volkorenbloem
120 g speltmeel
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels bicarbonaat (baking soda)
snuifje zout
1 theelepel vanillepoeder
10-tal dadels, ontpit en in reepjes
3 (over)rijpe bananen, geprakt tot moes
3 eetlepels lijnzaad, gemalen of gestampt
9 eetlepels soja- of een andere plantaardige melk
2 eetlepels kokosolie

Optioneel: een handvol walnoten, gehakt of drie eetlepels sesamzaad, geroosterd

Stamp het lijnzaad fijn en laat het weken in de sojamelk tot het slijmerig wordt. Meng bloem, speltmeel, bakpoeder, zout en vanillepoeder door elkaar. Prak de bananen en roer deze rustig bij de bloem. Doe hetzelfde met de olie en het lijnzaadmengsel en voeg de dadels en eventueel noten of sesamzaad toe. Meng niet te lang, zodra de bloem opgenomen is in het geheel lepel je het vrij compacte deeg in een ingevette cakevorm en stop je het in de voorverwarmde oven (175˚C). Laat het veertig tot vijftig minuten bakken en test met een tandenstoker of het brood klaar is. Laat het een kwartier afkoelen in de vorm en til het er daarna uit.
Heerlijk met roomboter en honing, om er alsnog een zoete zonde van te maken.

Niet-veganistisch: dan kan je het lijnzaad en de plantaardige melk vervangen door 2 losgeklopte eieren



3 opmerkingen:

  1. Niets helpt beter tegen een herfst/winterdip dan warme thee met zelfgebakken cake/bananenbrood/koekjes of een stoofpot die de hele dag op een zacht vuurtje staat te pruttelen of stoofpeertjes.
    Ik vind het ook helemaal niet raar dat ik 'swinters toch zeker een kilootje zwaarder ben ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmmm, ik ben dol op alle soorten bananencake,
    dus deze gezonde versie test ik heel snel eens uit!
    Merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, dat moet en zal uitgeprobeerd worden! Vooral omdat ik momenteel zwanger ben en eigenlijk veel trek heb in cake-achtige dingen bij de thee (en de hele dag eigenlijk ;-))

    BeantwoordenVerwijderen