dinsdag 12 april 2011

211 - Netwerk

Alleen is maar alleen. En alleen ouderen is tja, op z'n zachtst uitgedrukt, een beetje vermoeiend, en soms best zwaar.. Erover klagen helpt je geen meter vooruit, dus moet je gaan bedenken wat wel helpt. Ik zal het je verklappen: wat helpt, is dat het wat minder 'alleen' wordt. Wat helpt is het Netwerk.

En wij zijn gezegend met een fantastisch Netwerk. Een netwerk met een grote N.


Er is de warme familie waar we ons geliefd, welkom en gewaardeerd voelen. De familie maakt eten voor ons ('s werelds beste tortilla), verzamelt knutselspullen en zingt eindeloos liedjes. Er worden drie-minutentelefoongesprekken gehouden, berenbroden gebakken en iemand heeft altijd wel een luisterend oor. De omaatjes sturen ons steeds al hun liefde. Allerhande huizen en tuinen staan met open deuren en poortjes voor ons klaar en oma M heeft het zowaar op zich genomen om M over de zindelijkheidsdrempel heen te helpen.


Maar omdat al deze lieve mensen in België wonen en wij niet, is er nog een belangrijke categorie in ons Netwerk: de buren. Het spreekwoord van de goede buur en de verre vriend dragen wij hoog in het vaandel. Want wij hebben Goede Buren. Ze zijn aardig, grappig, attent en omni-inzetbaar. Voor vrouwen-film-bank-hang-avonden, voor vervoer van en naar de crêche, voor dat ene ingrediënt wat je toch niet in huis blijkt te hebben, voor vrolijkheid en spontaniteit, voor balkongesprekken en voor de langere late-night-variant over Leven, Mannen en Relaties. Ze brengen parasolletjes mee uit Singapore, plakken vlinders en vrolijke spreuken op onze deur, vangen M op die zich onderhand overal thuis voelt, geven bergen leuke kinderkleertjes door.. Kortom, ze kleuren ons leven.


En alsof dat niet genoeg is, hebben we ook nog vrienden. Die geven zomaar cadeautjes, bakken pizza's, masseren de schouders onder spanning, spelen urenlang verstoppertje als het nodig is, knippen ons haar, sturen muziek en lieve kaartjes, geven gratis therapeutische banksessies en knuffels, maakten een logo voor ons en luisteren urenlang geduldig naar me wanneer ik mijn stokpaarden de vrije loop laat.

Het is een mooi, rijk leven met ons Netwerk.

Moraal van het verhaal: Alleenstaand zijn of alleenstaand ouderen hoeft helemaal niet zo alleen te zijn. Investeer in je netwerk, het betaalt zich dubbel en dik terug.

"Connection is why we are here. It's what gives purpose and meaning to our lives." Brene Brown

15 opmerkingen:

 1. wat klinkt het heerlijk Liesbet!
  Geniet van alle warmte om jullie heen,
  jullie geven vast ook veel warmte, liefde en gezelligheid terug.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heerlijk en onmisbaar zoveel lieve mensen om je heen!
  Wat je zelf geeft krijg je in drievoud terug is mijn motto en
  dat klopt echt!
  In de periode dat ik alleen was met mijn toen nog kleine meisjes
  leunde een groot deel van mijn hele leven op precies zo'n clubje mensen.
  Inmiddels zijn ze wat minder nodig maar nog steeds erg geliefd alle mensjes uit mijn netwerk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn! En inderdaad erg waar wat Mireille zegt; wat je geeft, krijg je terug. Blijkbaar heb je veel te geven! Geniet van alle warmte om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk. Het klinkt als een warm bad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi gezegd! Een netwerk is inderdaad belangrijk als je er vaak alleen voor staat. Geniet van alle liefde en warmte die je krijgt en kan geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geweldig zo'n netwerk!! Word vaak onderschat door mensen, maar is zoo belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is geen gewoon netwerk, dat is een warm nestje!! Koesteren, al die vriendschappen.
  En als single moeder heb je het gewoon nodig, iemand die even voor je inspringt, naar je wil luisteren, maar ook met je meelacht. Ik had in die tijd twee geweldige buurvrouwen en ook al woon ik allang al niet meer naast ze, ze blijven toch altijd mijn buufjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij hebt dat goed voor mekaar. En gelukkig maar, want niemand kan het alleen.
  Geniet van je rijkdom.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. En als we dat hier zo lezen doet dat netwerk dat allemaal met plezier omdat ze er tonnen warmte voor in ruil krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat heerlijk als je zo 'gedragen' wordt door je directe omgeving.
  en wat wordt M groot - een echt meisje!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @ Iedereen: bedankt voor de lieve reacties. En ja, Riet, wij zijn zelf ook warmte- en vrolijkheidsverspreiders..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ontdek net je blog pas. Wat is dit een mooi stuk. En ook grappig, ik lees een heleboel overeenkomsten. Ook 'alleenstaand'(terwijl we dat dus niet zijn eigenljk!) mama van een prachtige dochter en ook een fantastisch netwerk. En ik woon ook nog eens heel dicht bij Den Haag! :)

  BeantwoordenVerwijderen