dinsdag 23 november 2010

161 - Getikt recept

Ik werd getikt door Mejuffrouw Mie. Dat betekende concreet dat ik recepten met jullie 'moet' delen. Omdat ik dat wel vaker vrijwillig doe, hou ik het vandaag bij eentje. Eentje dat past bij dit seizoen: appeltaart.


En niet zomaar appeltaart. Heel erg lekkere appeltaart met Scandinavische wortels. Vriendin E maakt deze taart voor iedereen die komt logeren in haar huis in Uppsala. Idealiter wordt ze warm geserveerd met wat ijs of vanillesaus (typisch Zweeds). Wat voel je je dan welkom.

Zweedse appeltaart

Bodem en kruimels:
. 4 dl bloem
. 2 dl suiker
. 150 g boter of margarine
. een ei
. een snufje zout
. sap van 1/3 citroen

Vulling:
. 4 of 5 zure appels (bv. Granny Smith) in blokjes of schijfjes
. kaneel
. rozijnen
. 4 cm van een rol amandelspijs

Kneed alle ingredienten voor de bodem door elkaar tot een soepele bal. Je gebruikt 2/3 van de bal om de bodem en een deel van de rand van een springvorm te bekleden.

Kruimel hier blokjes amandelspijs op, strooi daarop de rozijnen en daarna de appelpartjes. Sprenkel een beetje kaneel op de appels als je dat lekker vindt. Het 1/3 van de bal deeg kan je nu brokkelen over de appels.

Zet de taart in een op 180 graden voorverwarmde oven. Ongeveer een half uur, tot de kruimels bovenop bruin worden.


Wat mij intrigeert binnen de categorie recepten is hoe het loopt met de grappige actie van Polkadotjes, dus tik ik haar met de vraag wat er werd gegeten vandaag in huize Polkadot en of er hier en daar nog geblogd werd over de dagdagelijkse kost.

6 opmerkingen:

  1. yum, klinkt het proberen waard en ik val voor alles waar scandinavisch voor staat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 't Kwijl drupt hier op mijn toetsenbord! Ik doe een moord voor alles met spijs...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, wat een heerlijk recept :-) Helaas geen amandelspijs voor ons, onze dochter is allergisch voor noten :-(
    Ook ik vroeg me al af hoe het met de dagelijkse kost gaat van de Polkadotjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Bloem: ik maak 'm ook vaak zonder spijs. Even lekker..
    @Roos: ik wil 'm wel voor je bakken zondag, maar hij is natuurlijk niet suikervrij!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank voor het aanbod - maar ik blijf braaf bij mijn suikervrij (al baal ik nu wel even stevig...!). De Sint- en Kersttijd gaat niet gemakkelijk worden vrees ik ;-(

    BeantwoordenVerwijderen