maandag 6 september 2010

111 - Wortelpompoenstamppot

Wat een fijn initiatief van Naais en Janina. Ik stond meteen te springen om deelnemer te worden bij Bio de Janeiro en de veggiemaand-gedachte uit te dragen.

De twee meisjes aten vandaag wortelpompoenstamppot, want het grote meisje had niet genoeg tijd voor al haar favoriete vegetarische gerechten die wat meer voorbereiding vergen. Goed nieuws dus voor alle mama's en andere drukbezette vrouwen. Dit staat werkelijk in een handomdraai op tafel. En voor de kookbeluste huisvaders en kotstudenten, 't is nog makkelijk ook.

Je hebt nodig (voor 2-3 personen):


. 6 kruimige aardappels (middelgrote, neem er bij kleine wat meer)
. 6 wortels
. een halve butternut squash (iemand een idee hoe dat heet in het Nederlands?) of een stuk andere pompoen (veelvuldig voorkomend in het groetenpakket en je kan toch niet altijd soep maken, he?!)
. beetje boter, margarine of olijfolie
. scheutje melk
. zout en peper
. zachte geitenkaas (bvb. smeerbare chavroux of President)
. eventueel scheuten

Schil de aardappelen, was de wortels en snij ze in twee. Schil de butternut squash en snij in blokjes of schijven. Gooi de aardappels gracieus in een kookpot voorzien van een laag water en breng het water aan de kook. Als de aardappelen al een minuut of vijf koken, gooi je er elegant de wortels en de pompoen bij. Nu heb je een minuut of tien om de krant door te bladeren, je mail te checken en naar je eventuele kinderen te roepen dat ze de tafel moeten/mogen komen dekken.
Prik met opgeheven pink in de groenten. Gaar? Dan kan je overgaan tot het sierlijk afgieten van de groenten. Kieper de groenten keurig opnieuw in de pot en voeg een scheutje melk en een blokje boter of wat olijfolie toe, evenals peper, zout en 50 g geitenkaas. Vervolgens stamp je alles krachtig maar bevallig tot een puree en meng je er een half handvol scheuten doorheen. Serveer met wat scheuten erop, kwestie van te camoufleren dat het hier weldegelijk gaat om een veredelde 'wortelkesstoemp'.

Bak indien gewenst wat vleesvervangers, zoals de gemengde vegetarische nuggets die wij kunnen aanraden. Et voila, 't is al klaar. Misschien niet de meest verfijnde maaltijd die je al serveerde, maar de smaak en jouw elegante bewegingen tijdens het koken, maken veel goed.

8 opmerkingen:

 1. Voor een niet-elegante maaltijd heb je het aardig elegant op het bord gelegd. Zal hem binnenkort eens proberen, zonder de scheuten, want het klinkt lekker en mijn eten hoeft niet elegant ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Sanderijn: doen. 't Is lekker. Zeg en dat uiltje. Ik ben het niet vergeten, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er lekker uit! En je bent volgens mij op zoek naar een flespompoen als je een butternut squash bestelt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mmmm, lijkt me een fijn stamppotje. Ik ga 'em vast binnenkort eens op tafel toveren!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er lekker uit!
  En het wordt dadelijk op de blog gezet!
  Merci he!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kijk, laat mijn nieuwe groenteabo nou volgende week beginnen! Ik duim dat er pompoen inzit, dat snapt u ;-D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. butternut squash = fles pompoen.
  Lekker stamppotje!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Flespompoen! Dank u, dames.
  En smakelijk aan diegenen die het uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen