zaterdag 7 augustus 2010

93 - Gelauwerd

Af en toe vliegen er awards rond in Blogland. Ik had er nog geen gekregen en nu kreeg ik dezelfde plots twee keer. Bedankt Roos en Sese.


Ik voel me niet heel Stylish, maar ik ben blij met het gebaar.

Uit nieuwsgierigheid ben ik het spoor van de award beginnen volgen* en ik ontdekte iets vreemds. De eerste vijf tot zeven blogs waardoor ik terugklikte, spraken me aan. Zagen er leuk uit. Beetje wat ik ook voor ogen heb met mijn schrijfsels en maaksels. Een soort gemene deler. Maar daarna (doorklik zeven - elf) kwam ik terecht in een wereld van roze, glitter en consumptiedrang waar ik helemaal geen voeling mee heb.

Eigenwijs als ik ben, wil ik deze award dan ook omvormen. Minder glitter, meer inhoud en een Nederlandstalige benaming (zeur, zaag).


De aandachtzame volger weet dat ik schrijf over de kleine alledaagse vreugde. En ik vraag me al een tijdje af waar al die andere blogmadammen en bloglezers en eigenlijk ook de groenteboer in de straat blij van worden. (Is het u trouwens ook opgevallen dat Blogland een vrouwenclubje is? Een soort hedendaagse KAV. Waar zijn de heren?)

Ik geef de bekroning door aan vijf blogmadammen die bij mij instant vrolijkheid genereren wanneer ik hun verhalen lees:
1. Daan
3. Mus

Met als vraag of ze alsjeblieft willen vertellen waar zij blij van worden. Verder doorgeven mag, maar moet niet.
Ik geef hier maar vast het goede voorbeeld - ook al is elk blogbericht op deze blog een ode aan de blijdschap:

1. Mensen die je niet kent, maar waar je ergens in wat voor omstandigheden dan ook een moment van wederzijdse waardering mee deelt. Mijn meest recente voorbeeld is slotenmaker Joop. Stel je de meest chagrijnige oude man voor die er bestaat. Na drie kwartier zinloos mopperen (van zijn kant) voelde ik me als een misdadiger omdat ik mijn eigen voordeur niet meer openkreeg. Een uur, een kop thee en een paar oprecht bewonderende opmerkingen over zijn vakmanschap later zaten we gemoedelijk te praten en was hij plots getransformeerd in een lieve opa die geen geld wou voor alle uren priegelwerk aan het slot.

2. Oude ladenkasten. Dozen, vakjes, mappen en etuis. Alles wat helpt bij opruimen en opbergen. En dat dan netjes op een rij met erin alles gesorteerd op maat en soort. Onbegrijpelijk voor de meeste mensen, maar voor mij een diep plezier..

3. Op zondagochtend, vroeg, door de stad fietsen of wandelen. Lege straten, iedereen slaapt nog. Het gevoel dat alles nog open ligt en er bijzondere dingen kunnen gebeuren.

4. De geur van boeken, de letters, het papier. De wereld ontdekken in verhalen.  Het kraken in mijn hoofd, de raderen die draaien en dat ik plots iets herken, erover nadenk, er anders tegenaan kijk door wat ik las. Je eigen leven vergeten en even helemaal opgaan in die andere realiteit.
5. Felle kleuren en prints. King Louie-jurken. Van kop tot teen in het rood gekleed naar het werk. En bolletjes. Veel bolletjes, polkadots, stipjes en meer ronds.
* Dat deed Martine laatst met de Geef-het-door-actie en zo raakte ik geïnspireerd.

15 opmerkingen:

 1. Altijd heel leuk om je verhalen te lezen.
  Goede keuze, jouw vijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Liesbet, bedankt voor je aardige gebaar, ik kreeg er laatst al 2, en ik vind je omvorming naar Blije Bekroning echt een heel goed idee. ik heb al even aandacht besteed aan de award (ik gaf m niet door) en zal binnenkort even de Blije dingen opnoemen.
  Wel dapper, wat je zegt over de Roze blogs, ik had ook even verder geklikt en ik dacht oei oei..
  Maar ieder zijn ding (gelukkig)
  Blij weekend en tot blogs..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed dat je dit doet hoor!

  Vertellen waar je blij van wordt, waar je van houdt. Dat doet me denken aan de film 'The Lake House'. Gezien? Zo nee, dan moet je die eens bekijken! Mooie film!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel, wat ontzettend lief!!
  Ik zal maandag een blij lijstje maken en ik weet al *jawel* een mannelijke blogger die de blijde award van mij krijgt! (neen, niet mijn eigen man)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Oontje: als ik 10 blije bloggers had genoemd was jij erbij. En Oontand vind ik ook erg leuk.
  @ Ingrid: Ach, ik dacht maar zo. Die roze bloggers komen nooit tot bij mij, want dat zouden ze hoogst oninteressant geleuter vinden. Dus ik word vast niet betrapt :-)
  @ Docka: Ik herinner me vaag iets, maar ik ga 'm dan toch nog eens halen in de bib. Hoe gaat het met jou en zoonlief?
  @ Daan: natuurlijk. Jouw man is een blogmeneer. Ben benieuwd welke jij nog kent.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Iedereen zijn meug, zeker. Al betekent dat dan roos en glitters voor sommigen. Gelukkig kunnen we ons ook met andere glitterlozen omringen.

  De dingen door een roze bril zien is toch ook veel fijner dan heel je kamer roos verven bijvoorbeeld. Fijn dus dat je die award hebt omgevormd.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe weet je nou zeker dat ik geen Roze Blogger ben? Tussen de regels door ben ik misschien wel dol op glamourrr en glitterrr ;-) Alle gekheid op een stokje, ik vind jouw interieurfoto's vet stylish!

  Een van mijn favo mannen (in blogland dan) http://theimpossiblecool.tumblr.com/ en The Sartorialist natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Even rekenen, oh gelukkig ik zat slechts 1 muisklik verder pffft ;-) Ik vind je omvorming een hele goede!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank je! 't Is alsof ik hem gekregen heb. Lief van je.
  En de Oontand, die woont hier ongeveer om de hoek.
  Schoonbroers, helaas, geen vrije varianten meer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @ Celestine: oh, en ik heb een knalroze tafel
  @ Roos: zolang je je blog maar eenvoudig en strak houdt, mag je van mij in je vrije tijd zoveel roos en glitter gebruiken als je maar wil :-)
  @ Fienke: ah, ja, ik ben voorbij jou gekomen, maar jij zit nog mijlenver van de glittergrens ;-)
  @ Oontje: wauw, twee blogmadammen in een straal van 100 meter. Gezellig.
  @ Hiskia: dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je wil niet weten hoeveel blogmadammen er in een straal van 2 kilometer wonen. Maar wel fijn, hoor, die toevallige mini blogmeets :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben blij dat je een roze tafel hebt, ik snapte namelijk niet zo goed de noot van de roze blogs (hoewel ik daar zeker ook geen fan van ben). Maar hé, dat ligt aan mij hoor. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. van zo'n blije bekroning wordt je toch helemaal blij?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ah dankjewel, zeg! Wat lief van jou. Ik ga erover nadenken, ik word van zoveel dingen blij:)

  BeantwoordenVerwijderen