vrijdag 4 juni 2010

69 - Dineren

Ik hou van koken. Ik hou van koken wanneer er tijd is om uitgebreid door kookboeken te bladeren, rustig boodschappen te doen, groenten te snijden zonder een hongerig, hengelend kind aan mijn figuurlijke rok. En dat komt helaas niet zo vaak voor.
Afgelopen dinsdag was er een beetje tijd. Albert (Heijn) bracht de booschappen aan huis. Ik maakte een klassieker en had geen kookboek nodig en dus had ik tijd om de tafel te dekken. Met servetten en mooie glazen. Ook dat is fijn.


Collega E. kwam eten en vond na afloop dat ik het recept hier voor de meelezers (eigenlijk specifiek voor haar) moest ontsluiten. Gehoorzaam als ik ben:

Lasagne met gerookte zalm en spinazie (4 pers.)

lasagnevellen (vers of droog)
cayennepeper
1 pak gesneden bladspinazie uit de diepvriezer (450 g, laat dit vooraf ontdooien en uitlekken)
melk (een kleine liter)
bloem
boter of margarine
1 klein blikje tomatenpuree
200 g gerookte zalm (in reepjes gesneden)
peper en zout

Zet de oven aan om voor te verwarmen op ongeveer 180 graden. Maak bechamelsaus (Ikzelf weeg niets af maar gooi een klont boter van ongeveer 200 g in een pot, laat die smelten, voeg dan ongeveer dezelfde hoeveelheid bloem toe en roer dit op een hoog vuur goed door met een garde. Daarna voeg ik langzaam melk toe. Goed blijven roeren, anders krijg je klonters). Roer de tomatenpuree door de bechamelsaus. Kruid met cayennepeper (1 tl, meer als je van pittig houdt) en zout. Stel nu je lasagne samen: 1 laag saus, vellen, 1 laag saus, spinazie, zalmsnippers, vellen, 1 laag saus, spinazie, zalmsnippers, vellen en je eindigt met een laag saus.
De schaal ongeveer veertig minuten in de voorverwarmde oven zetten. Als je de lasagne vooraf klaarmaakt, wordt de pasta makkelijker gaar.

En ook gisteren genoten we van een bijzondere avondmaaltijd. Eerst was er een verdachte samenscholing in een uithoek van het balkon.Voor wie nog niet raden kan wat daar gebeurde:


Bbq'en in een stadsappartement? Geen probleem. Dankzij ons kleine tafelmodel aten we gisteren dit en dit en dit en dan nog een boontjessalade, aardappels in folie tussen de kolen gepoft met knoflook en verse tijm, een appel-komkommersalade, wortel - en koolrabifrietjes en er was zelfs huisgemaakte mayonaise.
En dankzij Jonathan Safran Foer ('Dieren eten') kwam er enkel biologisch vlees op de gril terecht. Zo voelden we ons minder bezwaard door onze zomerse uitspatting.

Het was feest en dat niet alleen door het uitgebreide eten, maar ook door de openstaande ramen, het leuke gezelschap, de avondzon en de kraaiende kinderen die uitgelaten door de woonkamer renden (het waren er twee, maar ze maakten lawaai voor zes).
Kortom een blije zomerse avond.5 opmerkingen:

 1. Laat ik nou net van plan zijn om mijn man te trakteren op een BBQ op ons stadsbalkon! Volgens hem een idioot plan... dus vertel eens, waar heb jij die BBQ'tjes vandaan? Het ziet er namelijk super uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Janina: Het was heerlijk.
  @ Roos: Dit is een cylindervormige kleine bbq. Als je hem openklapt kan je beide helften gebruiken. Handig, want opgeborgen neemt-ie niet veel plaats in en je hebt toch genoeg grilruimte. Ik heb alleen geen idee meer waar ik 'm gekocht heb. Ik denk dat het een spotgoedkoop ding was uit de Gamma of Karwei.
  En zeg maar tegen je man dat het kan EN leuk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Merci! Ik ben van het biologische, mijn man van het vlees: dat moet dus goedkomen. Helemaal als ik hem eerst richting Gamma o.i.d. stuur ;-)

  p.s. Ik waak nog steeds trouw bij de brievenbus. Even checken of dat klopt of dat TNT misschien hapert?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de heerlijke lasagne dinsdag en bedankt voor het recept. Daar ga ik me hier ook eens op storten!

  BeantwoordenVerwijderen