vrijdag 19 maart 2010

41 - Mijn vrienden, de Hardlopers en de Chocoholics

Afgelopen weekend liepen vriendin M en vriend J een halve marathon. Van de stad tot aan de zee en terug - beter bekend als city-pier-city. Wat een prestatie!
Aan mij de eer om na afloop voor hoogstnodige calorieën te zorgen. En het mocht niet zomaar eten zijn, werd me duidelijk gemaakt, het moest pasta zijn. Om mezelf toch ook een uitdaging te bezorgen lanceerde ik een nieuw recept. Het werd alom gesmaakt. Onderstaand op verzoek het recept, voor alle hardlopers en overige pastaliefhebbers:

Orechiette met paddestoelen, pancetta en gerookte mozarella
(voor 4 personen)

400 g orechiette
2 el olijfolie
150 g plakjes pancetta, in dunne repen
200 g champignons, in plakjes (ik gebruikte kastanjechampignons en portobello)
2 preien, in ringen
2,5 dl room
200 g gerookte mozarella, in blokjes van 1 cm (kan ook met gewone rookkaas of gerookte provolone)
verse basilicumblaadjes, gescheurd

Kook de orechiette al dente in een grote pan licht gezouten kokend water.
Verhit intussen de olie in een grote koekenpan en sauteer pancetta, champignons en prei 5 min. op redelijk hoog vuur. Roer de room en wat peper erdoor (geen zout, want de pancetta is van zichzelf al zout genoeg). Laat alles 5 min. sudderen op laag vuur, of totdat de pasta klaar is. Laat de pasta uitlekken en roer deze door het mengsel in de koekenpan. Voeg mozzarella en basilicum toe en schep door elkaar.

En als extra beloning voor vriendin M: brownie. Ik hou zelf niet van chocola, maar alle chocoholics in mijn omgeving zijn gek op mijn huisgebakken brownies. Het recept is van duizendpoot J (fotograaf, aritmisch danser, komiek en chocolatier):

Brownie (genoeg voor zes man en een stuk voor de volgende dag)

230 g roomboter
100 g pure chocolade
4 eieren
200 g suiker
120 g zelfrijzende bloem
eventueel toevoegen: gember of noten of rozemarijn

Klop de eieren op en meng de suiker eronder. Voeg de bloem gezeefd toe en roer tot je geen klonters meer hebt (eventueel met een garde/klopper). Smelt de chocolade samen met de boter au bain marie of in de magnetron/microgolfoven (een halve minuut, even omroeren en dan nog een halve minuut). Een bakvorm (springvorm is handig) invetten en bestrooien met bloem (restant bloem weggooien). De bakvorm in een op 180 graden voorverwarmde oven zetten. Ongeveer een half uur laten bakken. De brownie zal rijzen en je kan controlleren of hij klaar is door er een mes in te steken. Als het mes schoon is, is de brownie klaar. Hangt er nog beslag aan, dan heeft-ie nog even nodig.
Laat de brownie niet te lang bakken, want hij is lekker als hij nog wat smeuig is vanbinnen.

Wie daarvan houdt, kan noten door het beslag roeren (bijvoorbeeld amandelen of paranoten). Een andere optie is een cm verse gember raspen. En een derde optie: een takje verse rozemarijn: de blaadjes eraf plukken, heel fijn snijden en door het beslag roeren.

Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten