dinsdag 16 februari 2010

29 - Stoemp/stamppot

De winter is niet mijn favoriete seizoen, al is zo'n koude, zonnige dag als vandaag wel heerlijk. Maar er zijn seizoensgebonden zaken waar ik wel erg van hou: een open haard die brandt, handschoenen, verse sneeuw, het gevoel langzaam weer op te warmen wanneer je binnen komt en .. winterse kost. Ik ben gek op ovenschotels en sinds kort op 'stoemp'. Vroeger gegarandeerd oorzaak van huiselijke ruzies aan tafel en nu herontdekt. Ze zijn snel klaar en je kan eindeloos varieren. Favorieten zijn in ons twee meisjeshuis:

Spruitjesstoemp met spekjes. Maak aardappelpuree met melk en roomboter. Kook of stoom de spruitjes gaar en stamp ze door de puree. Bak spekjes in een hete pan knapperig goudbruin en roer ze eronder. Voor vegetariers en afwisselingszoekers: vervang de spekjes door gemalen oude kaas en voeg eventueel wat noten of pijnboompitten toe.

Broccolistoemp met geitenkaas. Maak aardappelpuree en voeg smeuige geitenkaas toe (bijvoorbeeld een kuipje Chavroux). Kook of stoom broccoli en laat goed uitlekken. Mix de broccoli en roer het mengsel door de puree of stamp de broccoli door de puree voor een grover effect. Lekker met verbrokkelde pecannoten.

En dan was er nog:
- een mooie zonsondergang,
- M die liedjes zingt. Niet altijd herkenbaar, soms wel (in 'hihi ha' meenden we ''k Zag twee beren' terug te horen),
- buren waar je even langs kan lopen voor een kop thee en ontspannen conversatie,
- vrienden waar je altijd welkom bent en je jezelf mag uitnodigen voor het avondeten (dat dan ook nog eens erg lekker blijkt te zijn, bedankt C),
- M die zo blij is dat ze in bad mag dat ze zelf haar pamper losrukt en probeert het bad in te klauteren. Even later zit ze met haar handjes vol schuim haar eigen haar te wassen en wil ze dat vervolgens ook bij alle omstaanders doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten