zaterdag 2 april 2011

208 - MMmmmh, meditatie

Karen Maezen Miller: 'Zen Buddhism is not secretive, exotic, or esoteric. It is not distant or dead. It is exactly what you see in the image of Buddha that still abounds today: a human being sitting still.'Mijn naam is Liesbet en ik mediteer.


Zo, dat is eruit. 
Ik schreeuw het niet van de daken omdat mensen zo'n vreemd beeld hebben van mediteren. Woorden als 'raar', 'zweverig' en 'sekte' vallen regelmatig in dezelfde context en echt, dat is nergens voor nodig. Het kon evengoed zo klinken:


Mijn naam is Liesbet en ik zit soms stil op een kussen.


Tiens, dat klinkt toch wel een beetje raar. Maar .. het is het niet. Geloof mij nou maar even, want dat maakt de rest van mijn verhaal makkelijker.


Dat klinkt zo: ik ben al een paar jaar geinteresseerd in mediteren. Ik volgde een beginnerscursus, zat een periode elke dag en liet er dan weer de klad in komen. Sinds een jaar zit ik regelmatiger en ik ben een gelukkiger en evenwichtiger mens aan het worden. Ik slaap beter, ik lach meer en ik beleef de dingen intenser. Ik ben blijer, de mensen rondom mij worden daar weer blijer van en de mensen rondom hen.. Kortom, het leven en mijn kleine stukje wereld zijn mooier geworden.


Ik heb geen grote bekeerdrang (al zeur ik wel regelmatig tegen vrienden en heb ik haar ongevraagd advies gegeven), dus ik zet het gewoon even vrijblijvend voor u op een rijtje:


Mediteren in de regio Den Haag


. starterscursussen bij Jan Harmes van De Cirkel (nuchter en concreet)
. open bijeenkomsten (iedereen welkom) elke zondag van 10 tot 12 uur bij Josien et Mark-Willem Stoet in de Atjehstraat 96, behalve de laatste zondag van de maand. Die dag bij Dieude Trunong Thi, Koningin Emmakade 38
En elke dinsdag van 19.30 tot 21.30 uur bij Claude Acker, Huijgenspark 40
. en dan is er nog het mooie initiatief van Stadsverlichting, waarbij een groep mediterenden samen zit om een positief effect te bereiken op hun omgeving/stad, elke tweede zondag van de maand van 20 tot 21 uur.

In elke stad of regio vind je wel cursussen of groepen mensen die samen mediteren. Google helpt je vast op weg. Liever eerst iets lezen? 'Vrede aanraken' van Tich Nhat Than is een toegankelijk boek, en voor de moeders onder ons is 'Zen Mama' van Karen Maezen Miller een mooie intro.

Good luck and good sitting.


P.S. Ik beheers nog niet het talent om foto's te maken van mijn eigen achterkant, dus dit is niet mijn welgevormde achterwerk, maar dat van een onbekende geplukt van het wereldwijde web.

8 opmerkingen:

 1. Sinds donderdag mediteer ik ook. Of ik ben het toch aan het leren! Of eigenlijk weet ik niet of je het al mediteren kan noemen. Ik volg een mindfulnesscursus. De komende acht weken is het 2-3 keer per dag een ademhalingsoefening, alsook 1 bewuste maaltijd per dag, alsook 1 routinehandeling bewust uitvoeren. Ik geef toe dat dat nog niet echt lukt allemaal... thuis word ik er zelfs een beetje zenuwachtig van! Maar enkel omdat ik nog op mijn plooi moet komen, denk ik. Ik ben dus echt piep op vlak van meditatie.

  Donderdag zijn we dus met een groep gestart en ik was er alvast tevreden over! Ik voelde me rustiger en alerter na de sessie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij is mediteren ook een 'reis' naar binnen, dat kan met een geleide meditatie.
  Oneerbiedig gezegd; iemand vertelt een verhaal en jij reist mee en hebt tijdens deze reis een ontmoeting o.i.d. in ieder geval is het iets wat je meer verteld hoe je op dat moment in het leven staat.
  Goh, en nu klink ik wel heel erg zweverig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. het lijkt me heerlijk om te doen...
  Wanneer ga jij zitten? Op een bepaald tijdstip van de dag?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik mediteer ook al een tijdje,
  helemaal niets raars aan toch?
  Voel me er super bij!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind mediteren helemaal niet raar of zweverig. Het is iets wat eigenlijk nog steeds op lijstje staat om me in te verdiepen.

  Ik heb je pakje gekregen. Dankjewel voor de slinger, maar ook voor de vlinder!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk blogje heb je zeg !!!
  En medidatie kan zeker geen kwaad.

  Groetjes
  Eline DM*

  ps: kom gerust is binnen op mijn blogje, en als je een reactie achter laat ga ik nog veel blijer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Celestine: Mindfulness en meditatie liggen heel dicht bij elkaar. Wat goed van je! Volhouden. Je zal zien dat het een enorm verschil maakt. En na een tijdje wordt het een gewoonte en zal je het ook thuis vanzelf doen!
  @ Sandra: ach nee, niet zweverig. ik begrijp het.
  @ Sigrid: ik heb inderdaad vaste tijdstippen, anders schiet het erbij in. 's Ochtends voor M wakker wordt en 's avonds na het eten, opruimen, M naar bed brengen. En dat lukt niet elke dag, maar wel bijna elke dag :-)
  @ Mireille: same here
  @ Sanderijn: graag gedaan
  @ Eline: dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor de waardevolle informatie. Meditatie echt weg te houden van allestress. Ik denk dat tien tot vijftien minuut van meditatie kan worden dagelijks gedaan voor positieve groei en geest.

  BeantwoordenVerwijderen