woensdag 23 maart 2011

202 - Smeersels

40 dagen zonder vlees
We houden dapper vol (al geef ik het kleine meisje af en toe een stukje kip of een worstje). Klinkt een beetje alsof het zware opofferingen vergt, maar dat is niet waar. Het valt ons eigenlijk helemaal niet zwaar. We aten al regelmatig vegetarisch. En ik vind koken en dus ook nieuwe recepten uitproberen leuk. M klimt op een stoel en wil overal bij 'helpen', dus die vindt het ook prima.


Het enige wat ik moeilijk vind is .. broodbeleg.
Je kan toch niet elke dag hummus of eiersla eten. En teveel kaas is ook al niet goed.
Het vegetarische broodbeleg uit de supermarkt of de natuurvoedingswinkel bevat vaak toegevoegde suikers. Daar word ik niet blij van. 
Dus was er maar één oplossing: zelf aan de slag.


Courgette-fêtabeleg vond ik hier en was erg lekker. Al smaken de bieslook en de feta wel sterk door, daar ga ik misschien nog eens mee experimenteren.




1 courgette, in kleine blokjes gesneden
1 uitje, fijngesnipperd
150 g fetakaas
een handvol bieslook, fijngesneden
Fruit de ui en de courgette in een beetje olie (geen boter want het broodsmeersel wordt koud gegeten) en laat ze op een laag vuurtje inkoken tot het gaar is.
Laat het courgettemengsel in de koelkast koud worden en voeg dan de bieslook en de fetakaas toe.
Mix alles met een staafmixer of in de keukenrobot.
Doordat de fetakaas zout is, hoef je normaal gezien geen extra zout meer te gebruiken.

Linzensmeersel smaakte ook al goed.


Daarvoor kook je 100 g linzen (Beluga vind ik lekker) gaar met een laurierblad, wat bonenkruid en tijm. Je mixt de afgekoelde linzen met 2 hardgekookte eieren. Meng dit met een eetlepel gehakte peterselie of bieslook en 2 eetlepels mayonaise. Op smaak brengen met peper en zout.




En de topper van de afgelopen maand: champignonpaté - gebaseerd op een recept dat hier staat
 
400 g champignons (kastanje, shiitake, portobello), fijngehakt
4 el olijfolie
1 sjalot, gesnipperd
4 teentjes knoflook, geperst
blaadjes van 3 takjes tijm
zout en vers gemalen zwarte peper
200 g witte bonen uit blik
sap van een 1/2 citroen
60 g hazelnoten en pecannoten, grof gehakt
takje bladpeterselie, fijngehakt


Sjalot bakken in wat olie en dan knoflook, champignons en tijm toevoegen. Kruiden met peper en zout en laten afkoelen. Daarna doe je de helft van de champignons in de blender met de bonen, het citroensap en wat olijfolie. Pureren en mengen met de rest van de champignons, de noten en de peterselie.


Prettige bijkomstigheid: je kan al deze recepten in kleine porties invriezen.


Good luck and good cooking.

21 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit zeg! Ik ga er dit weekend nog eens op mijn gemakje naar kijken, want dit is het uitproberen waard!

    Groetjes, Sonja
    http://sonnigenwarm.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier gaat het ook nog goed. Dankjewel voor deze lekkere smeerselreceptjes, ik was ook al op zoek naar wat variatie in broodbeleg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien een suffe vraag; maar hoe lang blijven deze smeersels goed in de koelkast?
    Knap dat jij vleesloos zo easypeasy volhoud, nadat ik 5 dagen achterelkaar vleesloos bezig was, gingen de pubers heftig muiten en kreeg ik smeekbedes om gehaktballen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed idee, deze kende ik nog niet, vooral die courgettefeta ga ik eens proberen. Maak ook regelmatig dit soort smeersels, maar het vindt hier niet zo'n goede aftrek (bij de grote kinders, uh pardon miesmuizers.)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb gisteren ook een recept
    van een vega smeersel geplaatst.
    Zou je ook echt moeten proberen,
    is heerlijk!
    Succes nog even!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. O jeez... dit is wel echt hardcore stuff Liesbet. Respect ;-D

    p.s. Sorry, zo snel geen nederlandse taal voorhanden...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo, jij bent goed bezig zeg! Goede recepten ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Tartex uit de biowinkel is ook heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lekker voor NU op een toastje! Courgette Feta, mjammie! Ik ga morgen wat recepten opzoeken met mijn favoriete smaakmaker tuinkers! Overigens ook heel lekker.. broodje met dun laagje majo, radijs en tuinkers ;-) Rozalinde

    BeantwoordenVerwijderen
  10. leuke ideetjes :)

    groetjes Dietlinde

    BeantwoordenVerwijderen
  11. wat een leuke recepten :-)
    Ik ga ze zeker een keertje proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Helemaal super. Ik ben ook al een tijdje opzoek naar variatie voor op de boterham. Ga ze zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Broodbeleg vind ik ook het meest problematische aan veggie eten. De dingen die je koopt in de winkel vond ik tot hiertoe zelden lekker.

    Misschien moet ik inderdaad kiezen voor zelf maken + diepvriezer. Maar eigenlijk was ik net van plan die laatste leeg te eten en aan zijn zomerverlof te laten beginnen. Kwestie van een beetje energie te sparen voor de planeet en meer rauwkost en verse groenten te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hopla! Hier ook goed bezig hoor, met veel confituur op de boterham, banaan, beetje kaas, auberginepuree van delhaize en ajvar (zie mijn voorlaatste blogje).
    Ik eet vooral nog 's morgens brood, en 's middag slaatjes-soepjes en aanverwanten.
    Doe zo voort!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. @ Sandrä: natuurlijk geen suffe vraag. Er is mijns inziens geen verschil met vleeswaren. Die bewaar je ook geen twee weken :-) De champignongpaté heb ik vier dagen in de koelkast gehad. Het linzensmeersel en de feta/courgette ongeveer drie dagen. Ik denk dat ze allemaal zelfs nog een dag langer of misschien twee hadden gekund. En ja, met pubers lijkt het me moeilijker.
    @ Roos: merci. Het gaat er hier idd hard core aan toe, ook met het suikervrije, maar man, ik voel me echt geweldig goed.
    @ MondaysMilk: ik kom zeker kijken
    @tonbouton: ja, zoep en sla is ook een optie, maar soms net iets moeilijker om mee te nemen naar het werk. Je ayvar ga ik nog proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mmmm, ik heb vandaag de courgette-feta variant gemaakt... Heerlijk! En ook erg lekker op een crackertje bij de borrel ;o)
    Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Sta ik ineens courgette en feta te pureren op woensdagmiddag!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh, wat een lekkere smeerseltjes!!! Ga ik zeker eens uitproberen! Bij ons heeft de Bioplanet wel hele lekkere veggie-slaatjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. grappig dat jij het broodbeleg vegetarisch al lastig vind. Ik vond je receptjes omdat ik juist weer op zoek was naar vegan broodbeleg...dat ik vind ik op dit moment lastig. Maar ik heb misschien nog een tip voor je. bij de supecoop verkopen ze in het bio-hoekje basilicumspread, heel lekker. en ik gebruik veel avocado op geroosterd brood, lekker met een beetje koreander zout en peper. succes! en ik ga je champignone spread proberen.

    BeantwoordenVerwijderen