dinsdag 15 februari 2011

191 - U kookt toch ook?


Zij lanceerde het concept in de blogwereld (denk ik, want je weet het maar nooit met dat wereldwijde web) en nu zie ik het hier en daar ook opduiken: het weekmenu.

Deze dames doen dat om een efficient huishouden te runnen, vermoed ik, of om gevarieerde voeding op tafel te zetten. Voor alleenstaande ouders is het echter vaak een bittere noodzaak. Als tijd je kostbaarste goed is, kan je simpelweg niet elke dag even de supermarkt binnenlopen. Het leven wordt een stuk aangenamer als je vooruit plant en dus zien de zijpagina's van mijn agenda er zo uit.


Een keer in de week worden er 'grote boodschappen' gedaan. En halverwege de week wordt er op de bio-markt nog wat verse waar aangeschaft.
Ik kan het iedereen aanraden. Het weekmenu breekt je vaste kookpatronen open: je probeert nieuwe recepten en hebt meer oog voor de variatie binnen een week (rijst/pasta/aardappelen - vis/vlees/vega).

Een behoorlijk hoog Tante Kaat-gehalte heeft dit stukje. Ik zal het goed maken met een aantal snel klaar- gezonde-lekkere recepten in de komende weken.. Als u nog tips heeft, hoor ik het graag. Dan kunnen we Bio de Janeiro weer wat aanvullen.

10 opmerkingen:

 1. Ook voor werkende moeder met veel kids is een weekmenu een aanrader. Op maandag haal ik alles in huis, op dinsdag de bio-groentetas en de rest van de week kook ik uit de voorraadkast. En eerlijk gezegt kook ik nu veel gevarieerder dan wanneer ik per dag verzin wat we gaan eten. En voor de info, vanavond was het de wortel/pompoenstamp met veganuggets. (en ook in mijn single-moeder tijd had ik iets van een weekmenu, maar dat had vooral met budget te maken)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Snel klaar? Een lekkere risi e bisi (risotto met bleekselder en erwtjes). Ik maak die tegenwoordig elke week als ik wil kunnen genieten van een lekkere kom hartige warmte en de kleine is er zot van.
  Zal het recept eens posten, binnenkort!
  En by the way: post-its met boodschappenlijstjes plakken bij mij ook overal! Het concept smart-phone is lang niet zo handig in de supermarkt met 1 hand aan de kar en 1 hand om onverwachte bewegingen van de peuter op te vangen kom ik dus 2 handen te kort om het (on)ding te bedienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk, wij doen dit ook. Per week maken we een overzicht van wat we willen eten. En inderdaad, we zorgen voor veel variatie in groenten, aardappels/pasta/rijst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, Lies. Dat smart-phone probleem heb ik ook al ondervonden. Hoera voor de Post-It-Inventor.

  Een goede aanrader. Alleen is eten me zo lief. Ik kan dus echt zoveel zin hebben in iets dat ik het hele schema overhoop zou gooien om dat ene ding te eten...
  Een heuse 'hou jezelf onder controle' oefening dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iedere dag boodschappen doen...ook al zou ik tijd hebben, ik moet er niet aan denken..
  Ook hier eenmaal per week naar de supermarkt en markt. Ik kook met wat er in huis is. Nu eten de kinderen het liefste iedere dag kale pasta of rijst, dus voor hun hoef ik geen moeite te doen( als het aan hun ligt).
  Eet M al dat lekkers? Wat heerlijk lijkt me dat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh wat goed, dit initiatief. Het zou ons nooit lukken, want wij zijn van die elke-dag-naar-de-supermarkt types. We eten dan wél vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch. En we gaan met de fiets naar de supermarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wauw, heel wijs van je...! ik heb het koken uitbesteed, ben een ramp in plannen, hij niet gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Sandra: Da's een heel goed recept :-)
  @ Lies: mmm, lekker
  @ Sigrid: Jep, ik ben gezegend met een alles-eter
  @ Anki: da's fijn, kan je spontaan beslissen. Hier is een strakkere planning helaas noodzakelijk
  @ Hiskia: ieder zijn talent :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben al een paar jaar een weekmenu. Ik wijk er wel eens vanaf, maar we houden ons er wel redelijk aan. De redenen waren en zijn omdat we anders teveel weggooien (wat sonde is), omdat het geld bespaart en omdat we gevarieerd willen eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. pfoe, dat zou me nooit lukken, zo'n menu. ik bedenk pas wat we gaan koken als ik halverwege ben. en dan staat 't nog niet vast...

  BeantwoordenVerwijderen