dinsdag 4 januari 2011

177 - Een nieuw begin


Ik maak geen goede voornemens. Of ik probeer dat toch, want stiekem glijden er hier en daar gedachten door de mazen van het net die beginnen met 'Dit jaar..'.
Ik verbaas me er elk jaar over dat januari voelt als een nieuw begin. Terwijl ik weinig belang hecht aan oudejaarsavond en ook niet sta te popelen om iedereen op 1 januari te omhelzen en met beste wensen te bestrooien. Niet dat ik iedereen niet het allerbeste toewens, maar het is zo'n leeg ritueel geworden.

Ondanks al het bovenstaande voel ik toch dat nieuwe begin, een rustig optimisme, de vrolijkheid van de schone lei.. Ook zonder voornemens voel ik het tot in de toppen van mijn tenen: 2011 wordt een geweldig jaar.


Een jaar met rituelen, want dat geeft zin aan het leven en houvast aan de mens - zei ze met de nodige ernst.
Met kerst zijn wij een nieuw ritueel begonnen. Op tafel bij oma en opa stonden in plaats van naamkaartjes glazen potten. Voor iedereen een. Kleurrijk versierd aan de buitenkant met de juiste naam erop en volgestopt met kleine gebaren: een lief briefje, een artikel uit een tijdschrift, magneten, buttons, chocolaatjes, een wens, een anekdote.. Het is zo goed bevallen dat we het volgend jaar opnieuw doen.


Een jaar vol nieuwe of oude zinvolle rituelen. Dat wens ik u toe.

P.S. Op de eerste foto: de twee meisjes met Max, de sneeuwman.

13 opmerkingen:

 1. Ontzettend leuk idee van die potjes op tafel. Durf ik je het beste te wensen voor 2011? Ja dat durf ik, bij deze ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En ook ik ga jou en het kleine meisje een magisch mooi 2011 toe wensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toffe foto van de twee meisjes!
  En jouw kerstboompje heeft een nieuw plekje bij de kerstspullen, voor volgend jaar - als we het dan toch over rituelen hebben..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig idee!
  Rituelen zorgen ook voor een bepaald ritme in je leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak ook bewust geen voornemens en omarm alle leuke en kleine toffe dingen die er op mijn pad komen, ik kijk graag even terug op de de leuke grappige momenten van het afgelopen jaar, met zo een potje doe je dat eigelijk ook(voor sommigen wordt dat een grote pot ;-))Ik vind het echt een heel goed idee, ga ik onthouden, of ik zet de potjes al klaar op mijn bureau en begin alvast. Laat het spetteren en verwonderen in 2011!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Rituelen, dat omschrijf je mooi. Die uitleg onthou ik voor als men mij nog eens vraagt waarom ik ben getrouwd. En die potten, dat onthou ik zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een familie leuk ritueel:-)
  Ik wens jullie een geweldig 2011 toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Da's een leuk nieuw ritueel!

  Ook voor jou een heel mooi jaar gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een leuk idee, van die potjes, echt! Aan de andere kant heb ik het niet op rituelen, en al helemaal niet op rituelen die anderen voor me verzinnen... Maar wel een heel mooi nieuw jaar gewenst (-;

  BeantwoordenVerwijderen
 10. uiteraard wordt 2011 een geweldig jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wat een ontzettend leuk idee zeg, dat ga ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen